Ihmiset hakevat elämässään lainoja monista syistä. Moni haluaa tehdä isomman ja kalliimman kertahankinnan, kuten auton tai asunnon. Osa taas haaveilee pienestä pintaremontista tai uudesta pyykkikoneesta edellisen, hajoamispisteessä olevan yksilön tilalle.
Tietovisojakin pelataan monista syistä. Osa haluaa pitää hauskaa kavereidensa kanssa, jotkut taas palavat halusta sivistää itseään. Joillekin tietovisat taas voivat toimia pakokeinona arjen kiireestä.
Lainat ja tietovisat ovat siis aktiivinen osa ihmisten elämää, mutta mitä ihmeen tekemistä niillä on toistensa kanssa. Tässä artikkelissa otamme siitä selvää!
Mitä yhteistä lainoilla ja tietovisoilla on?
Lainat ja tietovisat – miten ihmeessä ne liittyvät toisiinsa? Tämä erikoinen kombinaatio nostaa varmasti sinun ja muiden lukijoiden päähän kysymyksiä, joihin haluatte saada palavasti vastauksia.
Alla olemme käyneet tarkemmin läpi, mitä yhtäläisyyksiä näillä kahdella kokonaisuudella on.
Lainan hakeminen on tietovisa, jossa pitää tietää oikeat vastaukset
Jos sinulla on tarvetta lainalle, et voi tuosta vain lähteä pää kolmantena jalkana hakemaan mitä tahansa lainaa. Lainan hakeminen on nimittäin todella laaja kokonaisuus, ikään kuin tietovisa, jossa sinulla pitää olla oikeat vastaukset seuraaviin kysymyksiin:
- Paljonko tarvitsen lainaa?
- Mistä laina kannattaa hakea?
- Millaista lainaa haen? Kulutusluotto, kiinteäkorkoinen laina, autolaina, asuntolaina vai joku muu?
- Kuinka paljon voin lyhentää lainaa kuukaudessa? Miten pitkä takaisinmaksuaika sopii omaan taloudelliseen tilanteeseeni?
- Mikä on sopiva korko? Entäpä mikä ero on nimellisellä korolla ja todellisella vuosikorolla?
- Onko laina oikeasti tarpeellinen? Voisinko sen hakemisen sijaan käyttää säästöjäni?
- Mitä tapahtuu, jos en jostain syystä pystykään maksamaan lainaa takaisin? Onko minulla esimerkiksi takaajaa vai saanko maksuhäiriömerkinnän?
Näitä asioita sinun tulee pohtia todella tarkkaan ennen lainan hakemista, koska muuten voit ajautua myöhemmässä vaiheessa pulaan. Tässä muutamia hyödyllisiä vinkkejä yllä mainittuihin kysymyksiin liittyen:
- Hae lainaa aina vain sen verran kuin tarvit, koska kyseessä ei ole ilmainen raha, jota voit käyttää mielin määrän mihin haluat ja miten haluat.
- Kiinnitä aina huomiota nimelliskoron sijaan todelliseen vuosikorkoon, koska se paljastaa lainan todelliset kustannukset.
- Pidempi lainan takaisinmaksuaika voi vaikuttaa lyhyemmän kuukausierän takia hyvältä idealta. Sitä se ei kuitenkaan ole, koska laina tulee pitkässä juoksussa kalliimmaksi.
- Jos kyse on pienistä hankinnoista, kuten pyykkikoneesta, pyri aina ensisijaisesti käyttämään puskuriasi tai muita likvidissä muodossa olevia säästöjäsi.
- Älä hae lainaa vain yhdestä paikasta, vaan vertaile lainat ja valitse edullisin tarjous. Tässä apunasi toimii juuri luottoluotto -sivusto.
- Laina ilman vakuuksia on nopeampi saada, mutta siinä on usein myös korkeammat korot.
Älä suuntaa hakemaan lainarahaa käyttöösi, jos et ole läpäissyt lainojen tietovisaa ennen sitä.
Strateginen ajattelu
Kun lähdet ottamaan lainaa, pitää sinun ajatella asiaa strategisesti. Mikä korkotaso sopii omaan budjettiisi? Onko sinun järkevämpi valita pidempi takaisinmaksuaika kalliimmista kokonaiskustannuksista huolimatta? Kannattaako sinun käyttää esimerkiksi säästöjä vakuutena matalampien korkokustannusten toivossa?
Lainan hakeminen ja ottaminen pitää rakentaa niin, että kokonaispaketti sopii juuri sopivalla tavalla omaan elämäntilanteeseen. Jos esimerkiksi valitset liian lyhyen takaisinmaksuajan ja kuukausilyhennyksestä tulee liian suuri, olet vaikeuksissa.
Samanhenkinen strateginen ajattelu koskee tietovisoja. Jos esimerkiksi johonkin kysymykseen ei tiedä vastausta, voi sitä lähteä hakemaan strategisesti vaikkapa poistomenetelmän kautta.
Ja jos käytössä sattuu olemaan oljenkorsia, kannattaa niidenkin käyttöä pohtia siltä kannalta, miten niistä saa maksimaalisen hyödyn irti. Kovinkaan järkevää ei esimerkiksi ole käyttää kaikkia apuvälineitä heti alun helpoissa kysymyksissä tai sellaisissa, joiden oikean vastauksen uskoo tietävänsä 99-prosenttisella varmuudella.
Riskienhallinta
Yksi lainoja ja tietovisoja yhdistävä tekijä on riskienhallinta.
Lainoihin liittyy aina erilaisia riskejä. Korot voivat esimerkiksi nousta äkillisesti tai voit menettää yllättäen työpaikkasi, jolloin takaisinmaksu hankaloituu. Tällaiset riskit on aina arvioitava ennen lainan ottamista.
Myös tietovisoihin liittyy omat riskinsä – ei elämän kannalta yhtä tärkeässä mittakaavassa, mutta kuitenkin. Joissakin tilanteissa voi esimerkiksi olla kannattavampaa koittaa arvata oikea vastaus kuin jättää kokonaan vastaamatta.
Tiiminä pelatessa voi joskus olla järkevämpää kuunnella omaa vaistoa kuin muiden tiimiläisten vastauksia, vaikka siitä saisikin hetkellisesti lokaa niskaan.
Kummassakin on alku- ja päätepiste – ja välissä ikimuistoinen matka
Sekä lainoissa että pulmapeleissä on oma alkupisteensä, joka aiheuttaa jännityksen tunteita. Asuntolainahakemuksen hyväksyminen voi tuoda perhosia vatsanpohjaan, ja ihan samalla tavalla tietovisan aloittaminen liittyy tietynlainen kutkuttavuuden tunne.
Molemmissa on myös selkeä päätepiste, jossa voi hyvässä tapauksessa huokaista helpotuksesta. Kun asuntolainan on saanut maksettua, voi hymyssä suin iloita siitä, että katto pään päällä on viimeinkin oma. Tietovisan viimeisen kysymyksen jälkeen voi myöskin tulla leveä hymy huulille, jos kilpailun sattuu voittamaan.
Näiden kahden pisteen väliin mahtuu molemmissa tapauksissa unohtumaton matka, johon varmasti jokaisella liittyy stressiä, ilon ja naurun hetkiä, epätoivoa, äärimmäistä onnellisuutta ja kaikkea tältä väliltä – tätä kai voisi myös tunteiden vuoristoradaksi kutsua.
Tässä tietovisojen ja lainojen yhtäläisyydet!